KELA Taksi on palvelu, joka on suunniteltu auttamaan niitä, jotka tarvitsevat erityiskuljetuksia terveydenhuollon palveluihin. Vaikka KELA (Kansaneläkelaitos) korvaakin nämä matkat osittain tai kokonaan, on yksi asia, jonka jokaisen matkan varaavan tulisi tietää: omavastuu. Tässä artikkelissa selitetään, mitä KELA Taksi omavastuu tarkoittaa, miten se lasketaan ja mitä sinun tulisi ottaa huomioon.

KELA Taksi omavastuu: Mitä se tarkoittaa?

Omavastuu tarkoittaa sitä summaa, jonka henkilön on itse maksettava taksimatkan kustannuksista. KELA korvaa taksimatkasta aiheutuneita kustannuksia, mutta matkustajan on silti maksettava omavastuuosuus suoraan taksinkuljettajalle.

Kuinka KELA Taksi omavastuu lasketaan?

KELA Taksi omavastuu määräytyy eri tekijöiden perusteella. Vuonna 2023 omavastuu on 25 euroa yhteen suuntaan tehtyä matkaa kohti. Jos matkan hinta on alle 25 euroa, maksat matkasta todellisen hinnan. Omavastuuosuuden ylittävä osa korvataan KELA:n toimesta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että jos sinulla on useita matkoja saman päivän aikana, omavastuuosuus on enintään 50 euroa päivässä.

Mitä muuta sinun tulisi tietää KELA Taksi omavastuusta?

On tärkeää ymmärtää, että KELA Taksi omavastuuosuus ei kata kaikkia matkakuluja. Esimerkiksi, jos matkasi ylittää 50 kilometriä, sinun on maksettava lisämaksu. Lisäksi, omavastuuosuus ei kata matkoja, jotka eivät ole lääketieteellisesti tarpeellisia, kuten vierailut ystävien tai sukulaisten luona.

KELA Taksi omavastuu: Keskeinen osa terveydenhuollon kuljetuspalveluita

KELA Taksi omavastuu on olennainen osa terveydenhuollon kuljetuspalveluita Suomessa. Vaikka KELA korvaakin suurimman osan matkakuluista, on tärkeää ymmärtää, että jokaisen matkan varaavan on itse maksettava omavastuuosuus. Tieto omavastuuosuudesta auttaa varmistamaan, että voit suunnitella talouttasi ja ymmärtää, kuinka paljon sinun on maksettava taksimatkoista.
Huom! On myös hyvä muistaa, että tilasit KELA-Taksin sitten minkä välityskeskuksen kautta tahansa, niin samat säännöt pätee aina omavastuuseen. Se on aina maksimissaan 25 € / suunta.

Taksi Hannu Polvi